strona główna kontakt
photo

Konkurs Polska je je je, sierpień 2010

cat2_end

       

 

Tak zarekomendowała nasz produkt Gazeta Kielce
w konkursie: Polska je je je

 
Od kilku dni przedstawiamy nominowane potrawy wraz z przepisami i z rodzinnymi historiami, które dostajemy od Państwa. Dziś przyszła pora na produkt: Jędrzejowski Twarożek Śmietankowy, który zaledwie kilka tygodni temu został wpisany na prowadzoną przez ministra rolnictwa listę produktów tradycyjnych. Twarożek wytwarzany jest od kilkudziesięciu lat przez Jędrzejowską Spółdzielnię Mleczarską. Produkuje się go z mleka skupowanego od producentów z powiatu jędrzejowskiego. Warunki panujące na Niecce Miechowskiej, a więc łagodny klimat i ukształtowanie terenu z dużą powierzchnią łąk, sprzyjają hodowli bydła. Twarożek początkowo wytwarzany był za pomocą drewnianych urządzeń, a mleko było chłodzone w sposób naturalny, a więc przy użyciu lodu gromadzonego zimą i zabezpieczanego przed roztopieniem trocinami. W latach 50. w spółdzielni wprowadzono urządzenia metalowe, a lód zastąpiono sprężarkami.
 
Jędrzejowski Twarożek Śmietankowy

Produkowany jest na bazie lokalnych receptur z okolic Jędrzejowa. Wytwarzany z mleka pasteryzowanego, które podgrzewa się do odpowiedniej temperatury. Następnie dodaje się odpowiednie kultury bakterii i podpuszczkę. Tak przygotowane mleko pozostawia się do powstania skrzepu. Kolejnym etapem jest rozdrabnianie skrzepu na ziarna. Powstałą w ten sposób masę pozostawia się na pewien czas, aby ziarna stężały i oddzieliła się serwatka. Dojrzewające ziarna twarogowe podgrzewa się stopniowo do odpowiedniej temperatury w celu ich osuszenia. Następnie wylewa się masę na chustę, aby usunąć serwatkę. Po odcieknięciu twarożek jest pakowany i przenoszony w chłodne miejsce. A stamtąd trafia prosto na sklepowe półki sieci handlowej np. Społem Kielce czy też Jubilat Kraków.

Wygraliśmy! Polska je je je

Finał plebiscytu Polska je je je w świętokrzyskim rozstrzygnięty!

Tak pani Monika Rosmanowska z opisała to wydarzenie:
 
Jędrzejowski Twarożek Śmietankowy i rytwiański karp wędzony kulinarnymi symbolami regionu. Po zaciętej walce i niezwykłej mobilizacji uzbrojeni w internet i telefony komórkowe miłośnicy zwycięskiej potrawy i produktu pokonali tych, którzy przez wiele dni na pierwszym miejscu stawiali zalewajkę i Majonez Kielecki
 
Jędrzejowski Twarożek Śmietankowy (produkt) i rytwiański karp wędzony (potrawa) kulinarnymi symbolami regionu. Po zaciętej walce i niezwykłej mobilizacji uzbrojeni w internet i telefony komórkowe miłośnicy zwycięskiej potrawy i produktu pokonali tych, którzy przez wiele dni na pierwszym miejscu stawiali zalewajkę i Majonez Kielecki.
 
Przyznaję, że zaraz po stworzeniu w redakcji listy dziesięciu świętokrzyskich potraw i tylu też produktów wydawało się, że sprawa jest przesądzona. Potrawą, która najczęściej gości na naszych stołach, z której region słynie w kraju jest zalewajka świętokrzyska, a produktem, po który najczęściej sięgamy i który jest najbardziej rozpoznawalny nie tylko w Kielcach jest Majonez Kielecki. To jakże mylne wrażenie podtrzymywaliście Państwo głosując na poszczególne pozycje z listy. Przez długi czas właśnie te typy królowały na jej czele. Dopiero ostatnie dni, a nawet godziny głosowania zmieniły wszystko. Miłośnicy rytwiańskiego karpia wędzonego zasypali nas mailami, oddając dwa razy tyle głosów, ile zdobyła zalewajka, zaś jędrzejowskiego twarożku śmietankowego - sms-ami, również bijąc na głowę Majonez Kielecki.
 
Cieszmy się przez rok. Nasz produkt jest symbolem kulinarnym woj. świętokrzyskiego!
Zapraszamy wszystkich do spróbowania, a jakże… już symbolu ;-) Jędrzejowskiego Twarożku Śmietankowego.
A kupców i handlowców do zakupu i wzbogacenia swojego asortymentu o produkt wyjątkowy!
/08.2010 r.